miercuri, 29 iunie 2011

Clatite cu gem Fara Gluten


          Ingrediente :
- 3 oua
- 250- 300 ml lapte ( depinde cat de subtiri le vreti )
- 200 gr faina ( Mix Patisserie )
- 4 linguri de zahar
- un varf de cutit bicarbonat
- ulei pt copt


    Preparare :

Se bat ouale bine impreuna cu zaharul apoi se adauga faina  treptat ( atentie la gogolosi ) si apoi laptele tot treptat . Insa atentie , aluatul se va ingrosa tot mai tare e posibil daca il lasati cateva ore sa mai fie necesar sa adaugati inca putin lapte . Puteti pune si arome sau coaja de fructe zaharizata .



  Mai avem nevoie de gem si topping ( gemul  se poate inlocui cu miere sau pot consuma chiar si simple ) . Eu am amestecat gem de cirese cu gem de capsuni  .



          In loc de topping putem folosi sirop de capsuni , cirese , zmeura sau visine .
                     La sirop avem nevoie de :  100gr fructe si 100 gr zahar .
                              Se amesteca pana se obtine siropul ...


Pont : Daca lasati aluatul 24 de ore la frigider clatitele  vor deveni mai pufoase pentru ca faina are timp sa se inmoaie dar mai trebuie adaugat lapte , pentru ca se ingroasa foarte tare . 


marți, 28 iunie 2011

Salata de fructe Fara Gluten



             Ingrediente :

- 1 felie pepene rosu
- 1 felie pepene verde
 - lime
- 2 banane
- 2 piersici
- 3 nectarine
- 70 gr cirese
- 50 gr strugurei rosii
- 1 pliculet zahar vanilat ( daca vreti sa fie dulce )


       Preparare :

Se taie bananele cubulete mici si se stoarce lime , sucul obtinut se pune peste banana ( sa nu se negreasca si are un gust mai bun salata ) apoi se taie pepenele rosu ( se scot samburii ) , pepenele verde , nectarinele , piersicile se scot samburii din cirese si se taie marunt , apoi se pun strugureii . Ciresele se pun separat cu pliculetul de zahar si se lasa cateva minute pentru a putea lasa suc . Apoi se amesteca toate fructele si se poate servi cu frisca .


                                                              Pofta buna ! ! !


Ficatei cu sos de ceapa si mamaliguta Fara Gluten






       Ingrediente :
- 1 kg ficatei
- 5 cepe marisoare
- 100 ml ulei
- sare
- piper
- circa 200 ml apa

        Preparare :

     Se taie ceapa marunt sau mare dupa preferinta . Se caleste cam 15 minute in ulei si pe parcurs se adauga cate un pic de apa ca sa nu se arda ceapa  ..


                                             Se curata ficateii si se taie in 2 fiecare .


Apoi se adauga ficateii si se mai lasa la foc inca 20 de minute amestecand din cand in cand si pe la minutele 15 se adauga si restul de apa ramas . Se poate fierbe mai mult daca vreti ca sosul sa fie mai gros . Apoi se face o mamaliguta ( reteta e mai jos ) care poate sa fie dupa preferinta mai tare sau mai moale , cu cas sau fara insa atentie la gogolosi .

Mamaliguta este reteta normala...

       Ingrediente  :

  - 200 ml apa
  - 125 gr malai
  -  sare
                                             
          Preparare:
                                         
          Se fierbe apa se pune sarea si se adauga incet  malaiul (amestecand cu telul incontinuu ) .
                                           
                                                      Atentie la gogoloase !



Musaca de cartofi Fara Gluten






      Ingrediente :
- 1 kg cartofi
- 1 ceapa mare sau 2 medii
- 1 ardei verde
- 1 punga de salam ( Martinel )
- 3 felii Mortadella ( Martinel )
- 100 gr cas
- 1 legatura patrunjel
- 4 linguri smantana
- 4 oua
- sare
- piper



       Preparare :

Se spala bine cartofi apoi se fierb cu sare , se curata si se lasa la racit , intre timp se  taie marunt ceapa , ardeiul ,  salamul si mortadella , se calesc ceapa si ardeiul apoi se adauga mezelurile , sare si piper ( dupa gust ) se taie cartofii felii si apoi se pune intr-o tava sau intr-un vas de yena cate un rand de cartofi apoi din cate un rand din ingredientele calite .



La ultimul strat se lasa doar cartofi sa se vada ( pentru ca se intareste foarte tare salamul ) . Se da la cuptor 25 de minute . 





 Se scoate de la cuptor si se  bat ouale bine impruna cu sarea si piperul , apoi se adauga smantana . Deasura se pun ouale si casul . 


                                    Apoi se mai lasa la cuptor inca 15 minute . 

                              Se poate servi simpla .... Sau cu patrunjel ( merge foarte bine)


                                               Pofta buna !

sâmbătă, 25 iunie 2011

Paine "Speciala" Fara Gluten

    Ingrediente :

- 270 ml apa
- 5 gr drojdie ( Dr Oetker )
- 1 punga faina ( Aglutela Special )
- 2 linguri ulei


Se amesteca drojdia cu apa si uleiul , apoi se adauga faina amestecand continuu .


                                              
                           Nu se adauga sare   .                                                                           
 

Se amesteca aluatul 10 minute ( daca mai e nevoie se pune apa ) aluatul se va intari pe masura ce il amestecati . Se lasa la dospit 60 de minute , apoi se intinde in precum   "franzela" .


 Se pune painea intr-o tava mica ( sau se face una din hartie de copt ) se unge cu ulei deasupra apoi se baga in cuptor 30-35 de minute .


 Inainte de a baga painea in cuptor se inveleste bine cu o folie de staniol ( altfel se intareste coaja tare ) .


                Dupa ce se scoate painea se inveleste intr-un prosop si se lasa la racit .


                             Apoi se taie felii si se pun in pungi , se pastreaza la frigider .


           Atentie la pungi , trebuie sa fie legate bine , pentru ca oricum paine este destul de uscata .


                                                         Pofta buna ! ! !

Cozonac cu stafide Fara Gluten


     Ingrediente :

- 2 oua ( un ou si un galbenus )
- 15 gr drojdie ( Dr Oetker )
- 40 ml lapte
- 20  gr ulei sau margarina ( calde )
- 70 gr zahar
- 80 gr stafide
- 1  punga faina pt cozonac ( Medalim )
- 15 coaja de lamaie (zaharizata )
- esenta de vanilie ( Dr Oetker )


   Preparare :

Se amesteca laptele cu drojdia si se adauga continutul pungi mici si 2 linguri din continutul pungi mari .
Se lasa la dospit 40 de minute .  Intre timp se freaca oul si galbenusul cu zaharul indicat ,vanilia si coaja de lamaie .


                      Aluatul e putin cam tare , dar in timp ce dospeste se inmoaie .


Se amesteca oul pana se topeste zaharul de tot .

 

 Dupa ce a dospit se adauga pasta obtinuta din oul  cu zahar si restul ingredientelor , apoi se adauga restul de faina din punga mare si uleiul sau margarina . Se framanta 10 minute apoi se lasa la dospit 55 de minute .Se inmoaie sau fierb stafidele in lapte sau lapte cu zahar.


                                         Atentie sa fie lasat in loc cald la dospit !
 

          Se presara faina de orez pentru a nu se lipi aluatul , apoi se intinde precum cozonacul normal .


                                                     Se pun stafidele .



                                                        Apoi se ruleaza .


               Dupa ce se termina de rulat se bate albusul ramas  si se unge pe deasupra .



Apoi se pune la cuptor pentru 25 - 30 de minute ( in 30 de minute devine foarte crocant , recomand maxim 25 ) .


Se poate servi simplu , cu ceai sau lapte . Se poate pune in pungi si baga la congelator si se poate consuma oricand , dar atentie sa fie legate bine pungile ( se intareste foarte repede ) .


                                                          Pofta buna ! ! ! 
                                             

duminică, 19 iunie 2011

Bruschete Fara Gluten


     Ingrediente :

- 1 rosie
- 2 frunze busuioc
- 2 frunze patrunjel
- pate  ( eu am folosit pate Martinel )
- 1 chifla
- sare
- otet
 
   Preparare :

                                                          Se taie chifla in doua.


                 Se curata rosia de coaje si se taie marunt  se adauga sarea si otetul se lasa 5 minute.



             Se ung jumatatile de chifla cu pate apoi se pune rosia , busuiocul si patrunjelul ...

Dovlecei pane Fara Gluten



   Ingrediente :

- 2 dovleceii potriviti
-  sare
-  faina  ( Mix Pan , Schar  )
-  ulei


   Preparare

                   Se curata dovlecei , se taie felii si apoi se sareaza , se lasa la sarat o ora...


           Apoi se pune uleiul la incins , se da fiecare felie prin faina si apoi prin ou .
       

                                           Se coc pana se rumenesc bine bine ....



                                                Pofta buna ! ! !