sâmbătă, 31 martie 2012

Gogosi Fara Gluten


              Ingrediente :

- 100 gr faina ( Barbara mix paine - Diafitt
- 90 ml lapte caldut ( ZuZu , Fulga etc )
- 4 gr drojdie ( Haas - Diafitt )
- 15 gr margarina ( Rama Clasic )
- 1 lingura zahar
- 1 galbenus de ou
- esenta de vanilie
- ulei pentru prajit

             Preparare  :

 Punem intr-un bol faina , drojdia , zaharul , margarina , galbenusul si laptele , amestecam bine cu mixerul cam 1 minut .
Lasam la dospit cam o ora la loc caldut , apoi punem uleiul la incins si adaugam compozitia cu o lingurita care o dam prin ulei ( sa nu se lipeasca ) , le coacem dupa gust eu le-am copt in 3 feluri : usor - sunt usor necoapte , potrivit - sunt pufoase dar parca mai cer putina coacere , tare - sunt usor pufoase .

              Merg foarte bine cu lapte , gem sau nutella si se pot consuma atat calde cat si reci .
                   Sunt gustoase si se apropie destul de mult de gustul de gogosi normale.

  

miercuri, 28 martie 2012

KFC Fara Gluten


 De ceva timp incerc sa gasesc diverse locatii unde se vand preparate fara gluten si nu ma refer la chestii complicate ci ceva comestibil  insa nimic , unele locatii nici macar nu specifica ce contin preparatele iar altele au trecut simplu faina , insa ce fel de faina nu prea conteaza pentru ei dar pentru alti conteaza . Acum cateva zile am gasit ! In sfarsit ! Cei de la KFC au reusit sa imi atraga atentia si sa ma surprinda placut , cu o lista de alergeni specifica mai multor alergeni printre care sunt : gluten , lapte , oua , nuci , arahide , capsuni , soia , telina , cacao , migdale etc . Lista nu e prea mare ( ma refer la preparatele fara gluten ) dar e ceva care ne face sa speram ca se poate si la noi in tara . Sper ca cei de la KFC sa fie cei care au dat startul si numarul locurilor in care putem lua si noi masa sa se mareasca . Preparatele care le gasiti la cei de la KFC fara gluten sunt :

Update :

 Azi am constatat cu stupoare ca au schimbat lista de alergeni . Da .. din pacate se pare ca cei de la KFC au facut gresala de a pune prima data o lista cu alergeni facuta de ei fara confirmarea producatorilor , ceea ce e foarte derutant si neplacut din partea lor ... 




Mai jos va voi pune raspunsul primit de la ei :
                                              Ma intreb din ce o fi facut cornetul acela..



                  Pentru mai multe informatii click aici .

Update : 08.07.2013



Informatii despre Gluten

Avand in vedere ca numarul persoanelor cu intoleranta la gluten sau alergie la gluten creste pe zi ce trece tot mai mult , cred ca nu ar strica niste informatii mai exacte ( ce este glutenul , de unde provine si cam in ce produse se gaseste in afara de produsele evidente ) care ar fi bine de stiut in general , nu neaparat doar daca aveti una din aceste probleme ...

  In tehnologia medicala , termenul de "gluten" este folosit pentru a denumi proteinele din anumite specii de cereale , care   pot declansa boala celiaca . Componentele esentiale care pot duce la aparitia afectiunii sunt gliadina si glutenina ( grau ) , secalina ( secara ) , hordeina ( orz ) si avenina ( ovaz  ) . Glutenul are un rol important , in special la coacerea alimentelor : el mareste volumul produselor coapte , contibuie la pastrarea formelor acestora , influenteaza in mod pozitiv formarea cojii si le pastreaza proaspete pentru mai mult timp . In combinatie cu apa , glutenul formeaza polimetri specifici . Astfel rezulta o compozitie care contine gaz de fermentare , contribuind la dospirea aluatului . In acest caz , se vorbeste despre malt . Asadar este prezent in fainiile din aceste cereate , in derivatele acestora , in grasimi vegetale etc . Intoleranta la gluten este o boala care este tot mai des atat la noi in tara cat si in intreaga lume , ea este caracterizata printr-o atrofiere a vilozitatilor mucoasei intestinului . In cazul in care exista intoleranta la gluten , are loc o reactie eronata a sistemului imunitar . Intestinul subtire faciliteaza absorbtia in sange prin intermediul mucoasei intestinale . In acest caz  , pe mucoasa intestinaului subtire se gasesc milioane de vili intestinali ( peri minusculi de forma degetelor ) , care multiplica suprafara la nivelul intestinului subtire . In cazul afectiunii celiace , prin consumul de gluten , vilii intestinali vor fi atat de afectati incat se vor apaliza , si astfel vor absorbi tot mai putine substante nutritive . Ca urmare a acesteia absorbtii reduse , alimentele ajung in intestinul gros doar pe jumate digerate . Deoarece instestinul gros nu are functie digestiva , se ajunge printre altele la crampe abdominale si diaree acuta , pot insa aparea si senzatii de greata , constipatie , meteorism , oboseala , scaderea greutatii , star depresive etc . In cazul animtor persoane , o muscatura de paine este suficienta pentru a-i crea disconfort  . In cazul in care aceste leziuni ale instestinului subtire sunt persistente si se agraveaza cu timpul , in organism se inregistreaza carente considerabile de substante nutritive , care ar putea cauza alte boli sau afectiuni . Astfel in faza acuta a boli poate aparea de exemplu o intoleranta la lactoza . In acest caz trebuie consultat  medicul pentru a stabili pe langa dieta specifica boli celiace si alte regimuri dietetice specifice acestei intolerante . Singura modalitate de a combate boala celiaca este o alimentatie fara gluten pentru tot restul vietii . Exceptii izolate sunt copiii mici  , in cazul careora se pot inregistra ameliorari . Odata diagnosticata boala este extrem de important sa se discute in detaliu cu medicul sau cu nitritionistul  adaptarea alimentatiei , un aport suficient cu cele mai importante substante nutritive . Leziunile care sunt provocate la nivelul intestinului subtire afecteaza absorbtia normala a nutrientelor , in special a grasimilor , a fierului , a calciului si a folatiilor care duc la malabsorbtie . Aceasta boala poarta mai multe nume : Celiachie , Boala Celiaca , Sensibilitate la gluten etc . Cauza care provoaca aceasta boala este inca necunoscuta cert este insa ca pentru a dezvolta aceasta boala nu e nevoie ca cel in cauza sa aiba o anumita varsta , boala se intalneste atat la copii mici , adolescenti si persoane adulte . Dar factorii de mediu , precum infectiile virale sau bacteriene pot declansa diferite modifcari la nivelul intestinului subtire in cazul persoanelor predispuse genetic .
Simptomele caracteristice acestei boli apar secundar leziunilor intestinale cauzate de ingestia glutenului , simptomele difera de la persoana la persoana , simptomele usoare trec de cele mai multe ori neobservate .

Simptomele bolii care dispar si apar la un anumit interval orar sunt :

- balonare abdominala , disconfort abdominal , dureri de stomac dar nu intense ( cauzate de digestia glutenului ) .

- scaun anormal , de obicei apos , deschis la culoare si spumos , scaunul contine o cantitate mare de grasimi si un aspect lucios , stralucitor .

- scaderea in greutate desi apetitul este normal ( copii nu se dezvolta normal ) .

- slabiciunea , scaderea fortei musculare , oboseala , epuizare , dureri musculare , dureri de cap .

- varsaturi , care apar la un anumit interval de la ingestia glutenului ( foarte frecvente la copii ) .


Intoleranta la gluten netratata poate duce la :

- probleme osoase ( osteoporoza ) datorita malabsorbtiei de calciu
- infertilitate feminina si lipsa menstruatiei
- pubertate intarziata
- infectii respiratorii frecvente
- tulburari de memorie si concentrare
- tulburari psihice precum iritabilitatea la copii si depresia la adulti

Persoanele cu aceasta boala asociaza deseori si alte afectiuni precum :

- dermatita herpetiforma
- osteoporoza
- diabet de tip l ( diabetul insulino-dependent )
- tiroidita autoimuna
- sindromul down
- sindromul sjogren
- deficit selectiv de anticorpi ( imunoglbulina a )
- anemie fripriva ( deficit de fier )
- anemie macrocitara ( deficit de acid folic )

Dar acestea sunt doar cateva din problemele care le aduce intoleranta la gluten ... Pentru mai multe informatii puteti cauta pe http://www.google.com/ .

Dieta fara gluten este destul de grea mai ales la inceput , cauzele sunt multe dar cateva din exemple sunt : pofta , gama nu prea larga de produse fara gluten , putinele variante de a reusi sa gatim gustos cu aceste produse etc si sincer nici nu este o dieta prea ieftina ...

Printre sursele care contin gluten sunt :

- bere
- anumite sortimente de ciocolata ( dar au inceput producatorii sa precizeze daca contine produsul in sine sau sunt doar urme )
- sosuri pentru salate
- anuminte condimente sau amestecuri de condimente
- sosuri de soia
- anumite mustaruri
- anumite fixativuri , creme , paste de dinti etc ( aici ma refer la alergia la gluten )
- anumite tipuri de cafea
- anumite pate-uri
- anumite conserve de peste
- anumite sucuri ( in general caramelul folosit ca si colorant in anumite sucuri sau produse )
- anumite ketchup-uri
- anumite preparate de branzeturi sau iaurturi
- anumite creme
- anumite tipuri de frisca
- mezelurile
- caramelele
- mancarea gata preparata din oras
- anumite prafuri de copt
- anumite feluri de zahar vanilat
- anumite compoturi
- anumite gemuri
- anumite muraturi
- anumite conserve de carne
- anumite baze pentru mancaruri ( vegeta )
- anumite sosuri pentru spaghete
- prajelile gen cartofi prajiti ( din magazine )
- anumite sortimente de chipsuri
- anumite sortimente de pufuleti
- anumite sortimente de alune
- anumite sortimente de seminte
- anumite tipuri de susan sau mac ( aici ma refer la firme )
- anumite sortimente de inghetata

Ei bine alimente mai sunt multe care contin gluten , astea sunt doar niste simple exemple ! :)

Printre cele mai importante lucruri si care putina lume il stie este ca , foarte multe medicamente contin amidon la care nu e specificat orez sau porumb sau maltodextrina la care este de prea putin ori specificat de unde provin .


Cel mai sigur mod ramane citirea etichetelor , desi e ceva care necesita destul de mult timp si e adevarat ca nu e specificat pe toate produsele , totusi merita pentru cele ce specifica . Speram totusi ca in curand sa fie specificat pe toate produsele .


Sper sa va fie de folos informatiile  :)


Varza de bruxel gratinata Fara Gluten

 

              Ingrediente :

-  150 gr varza de bruxel
- cateva picaturi de lamaie
- sare
- piper
- ulei

               Preparare :

  Curatam varza si o taiem fiecare bucata in patru iar apoi adaugam lamaia , sarea si piperul , o lasam cam 5 minute iar apoi o punem intr-o tigaie incinsa si o gratinam usor , sa nu se arda , se poate servi cu piept de pui la gratar , carnaciori sau chiar simpla .

Paste cu sos Pomodoro e Basilico Fara Gluten


                  Ingrediente :
- 1 borcan de sos Pomodoro e Basilico ( Pasta d'roro )
- 300 gr paste ( Pasta d'oro , Diafitt etc )
- 30 gr cascaval ( Delaco Clasic )
- 150 gr salam ( Dulano )
- sare
- piper
- busuioc proaspat ( optional )

                 Preparare :


                                   Se fierb pastele cu un praf de sare iar apoi se scurg bine .


    Se pune intr-o tigaie sosul si se incalzeste , apoi se adauga salamul taiat cuburi , iar apoi adaugam pastele si le lasam la fiert cateva minte , din cand in cand adaugam cate putina apa .


Pofta buna !

 

Baghete Fara Gluten


             Ingrediente :

- 250 faina ( Barbara - Diafitt )
- 320 lapte cald ( ZuZu , Fulga , Albalact )
- 7 gr drojdie ( Haas - Diafitt )
- 3 gr zahar
- un praf de sare
- apa ( pentru a modela )

                Preparare :

  Punem intr-un bol drojdia , zaharul , sarea , 30-40 gr de faina si cateva linguri de zahar apoi amestecam bine si lasam la dospit 10 minute .


  Adaugm compozitia obtinuta peste faina , apoi adaugam restul de lapte treptat dar atentie la gogolosi pentru ca tind sa se faca foarte usor .


  Framantam circa 5 minute iar apoi lasam aluatul la dospit 45 - 60 de minute in functie de cat de cald e .

      Apoi incepem formarea baghetelor , in cazul in care nu va descurcati cu modelarea puteti pune cate 3 linguri de aluat pentru fiecare bagheta iar apoi il modelati cu o lingura care o umeziti mereu , apoi le mai lasati la dospit 10 minute .

  Se baga la cuptor pana primesc o culoare rosiatica insa atentie pentru ca cu cat vor fi mai rosiatice cu atat se vor intari mai tare ...


                                   Se pastreaza foarte bine la frigider sau congelator .

 

luni, 19 martie 2012

Mere coapte Fara Gluten


            Ingrediente :

- 3 mere
- 20 gr stafide ( Diafitt )
- 20 gr nuci
- 20 gr prune deshidratate
- 1 - 2 lingurite cu miere
- 2 linguri suc de gref rosu

         Preparare :

Scobim doua mere  cu grija sa nu rupem peretii iar apoi facem doua barcute din folie pentru a nu curge zeama din mere in tava . Taiem marut unul dintre mere iar apoi taiem prunele , stafidele si nucile marunt iar apoi adaugam sucul de gref .

 
                                 Adaugam mierea si lasam compozitia la odihnit 5 minute .

 
                         Umplem merele cu grija iar apoi le dam la cuptor pana se inmoaie  .


                                             Se pot servi cu surplus de miere sau zahar .


                                                   Se servesc atat calde cat si reci .

 

joi, 8 martie 2012

Tort Fara Gluten


              Ingrediente :

     Blat :

- 3 oua
- 4 linguri de faina ( Schar-Patisserie )
- 3 linguri de zahar
- esenta de vanilie ( Dr Oetker )
- 1 plic zahar vanilat ( Diafitt-Hass)
- un varf de cutit bicarbonat ( Diafitt )
- suc de lamaie


   Sirop :

- 2 linguri de zahar ( sau in functie de cat de dulce il doriti )
- 150 ml apa
- esenta de vanilie sau rom ( Dr Oetker )

  Crema :     

- 125 gr crema de vanilie ( Diafitt )
- 350 ml lapte rece ( ZuZu etc ) ( pentru crema )
- esenta de vanilie ( Dr Oetker )
- 1 jumate banana  ( pentru crema )
- 100 gr praf de frisca ( Diafitt )
- 300 ml lapte rece ( ZuZu etc )( pentru frisca )
- esenta de vanilie ( Dr Oetker )

 Decor :   

- 1 portocala
- 2 banane
- banuti de ciocolata sau ciocolata ( Diafitt )
- kiwi si alte fructe optional

             Preparare :

 
Blat : Se separa ouale si se bat albusurile cu o lingura jumate de zahar , apoi se bat galbenusurile si se adauga o lingura de albus spuma impreuna cu o lingura jumate de zahar si se bat spuma apoi se adauga bicarbonatul stins in lamaie .

 
              Se amesteca albusul si galbenusul iar apoi se adauga faina si esenta de vanilie .


  Apoi tapam o tava sau o cratita in care se poate coace , insa atentie sa nu fie prea mare , pentru a putea taia blatul in 3 . Il dam la cuptor pana primeste o culoare rosiatica .


 Atentie insa sa nu se arda , iar blatul se va lasa de mijloc dar nu se v-a observa la final , se lasa la racit in jur de o ora doua .


   Apoi se taie blatul in 3 si pregatim siropul  : se pune apa la fiert si se adauga zaharul , se lasa la topit si se adauga esenta iar apoi il lasam sa se raceasca bine si punem cu o lingura peste fiecare bucata din blat .

   Crema : adaugam praful de crema intr-un bol iar peste adaugm laptele rece si esenta de vanilie , batem pana ajunge la consistenta dorita , iar apoi putem adauga banana pisata sau se poate pune cate un strat de feliute peste fiecare strat de crema .


                                  Insiropam bine fiecare blat si impartim crema in doua .


      Frisca : adaugam praful de frisca intr-un bol si adaugam laptele rece si esenta de vanilie , iar apoi batem bine bine , pana devine groasa dar usor de intins .


 Intindem frisca iar apoi ornam cu fructele pregatite , pentru a nu se innegri banana o putem da prin suc de lamaie ...

                      Se poate servi la temperatura camerei  dar merge foarte bine rece !


                                                          Pofta buna ! ! !