sâmbătă, 20 aprilie 2013

Cartofi la cuptor cu leurda Fara Gluten




           Ingrediente :

- 1 legatura leurda
- 400 gr cartofi
- 1 morcov
- 1 pastarnac
- 2 fire de ceapa verde
- rozmarin proaspat
-  ulei
- piper ( Fuchs , Cosmin )
- busuioc  ( Fuchs , Cosmin )
- marar ( Fuchs , Cosmin )
- patrunjel ( Fuchs , Cosmin )
- sare
- 1 punguta


    Preparare :

 

  Curatam cartofii , morcovul si  pastarnacul apoi taiem ceapa ,  leurda si rozmarinul apoi adaugam verdeturile intr-un bol , adaugam uleiul , sarea si piperul apoi verdeturile . Amestecam bine si taiem legumele apoi adaugam compozitia obtinuta din verdeturi si mai adaugam ulei daca este necesar . Turnam compozitia in punguta ( punguta magica care se gasesc in set de cate 5 fara condiment ) si dam la cuptor cam 45 de minute , se poate servi cu friptura .

joi, 18 aprilie 2013

Cosmeticele si produsele pentru ingrijire

Cati dintre noi  se gandesc ca samponul poate contine gluten ? Il folosim atat de des si e un produs cu care suntem atat de familizati incat nici nu ne imaginam ca ar putea contine gluten .. Banalul balsam de buze care il folosim in fiecare zi cu siguranta nu ar contine gluten nu ?! Ei bine ba da  si balsamul de buze si multe alte produse pentru igiena si ingrijire contin gluten . Multi dintre noi nu citim etichetele cosmeticelor pentru ca unora ( si eu am patit ca am cumparat un anumit produs si am aflat cu stupoare ca contine grau ) nici macar nu ne trece prin cap ca ar putea contine gluten , de obicei baza este graul : ulei  de grau , extract de grau , tarate de grau etc . Insa trebuie sa fim din ce in ce mai atenti la etichete pentru ca glutenul se ascunde si in produsul in care ne asteptam cel mai putin ( exceptie sunt produsele cu spicul barat ) .


Sapunul : indiferent ca e lichid sau normal el poate contine germeni de grau sau alte cereale pentru tonifiere si regenerare cateva exempele : Delice , Clavis , Elmiplant , Cameo etc Avon-Care cu ovaz .

Gelul de dus : fie el gel de dus simplu , exfoliat , pentru fermitate sau alte sortimente el poate contine extract din tarate de grau sau alte cereale cateva  exemple : Manufaktura-Mojito , Topfer-Babycare Avon-Care cu ovaz etc .

Crema/Lotiune de corp : de obicei crema sau lotiunea pentru piele uscata contine extracte din grau sau alte cereale dar pe ambalaj uneori specifica doar extractele gen nuca de cocos sau musetel de aceea trebuie citita eticheta cu mare atentie cateva exemple : creme/lotiuni de la Oriflame Nature-Secrets , Topfer Babycare , Ultra-Nutritiva , Beauty-Salon , Avon-Care cu ovaz , Camil .

Samponul : multe contin proteine din ovaz , orz si grau de obicei cele pentru par uscat , mai poate contine si extract de grau , germeni sau chiar tarate cateva exemple : Johnson's Baby , Ziaja , Topfer , Favisan .

Balsamul de par : ca si in cazul samponului , balsamul contine extracte de tarate, germeni sau extract de ulei sau proteine de grau sau alte cereale cateva exemple : Logona , Gerocossen , Matrix Biolage , Farmec Ecolan .

Masca de par : de obicei poate contine ulei de germeni de grau cateva exemple : Organic & Natural , Love 2Mix , etc .

Spuma de ras : poate contine proteine din grau sau ulei din grau exemple : Men's Mild etc .

Crema epilatoare : contine ulei sau extract de grau exemple : Veet etc .

Spuma de par : poate contine PCA hidrolizat proteic de grau dar si ulei sau extract de grau cateva exemple : Sante , Cece Med etc .

Vopsea de par : cu cat o vopsea este mai naturala cu atat e mai mare riscul sa contina proteine din grau sau ovaz , grau , ovaz cateva exemple : Gerocossen-ColorPlus , BiosLine-BioKap , 3Chenes-Color&Soin , Henna Plus - Long Lasting Colour etc.

Rimelul : unele contin proteina din ovaz , amidon de grau , proteina de grau cateva exemple : 100 Percent-Pure , Avon-Supershock etc .

Fardul de ploape : de obicei contine talc dar unele contin amidon de grau singurele despre care am reusit sa aflu sunt cele de la Suncoat dar sunt destul de sigura ca nu e singurul . 

Rujul : unele contin ulei de cocos sau ulei de masline dar unele contin ulei de grau cateva exemple : Rouge Cream etc .

Balsamul de buze : desi de obicei au la baza diferite arome care nu dau de banuit multe dintre ele contin ulei din germeni de grau sau germeni sau alte cereale cateva exemple : Milla , Himalaya , Logona .

luni, 8 aprilie 2013

Tort caramel Fara Gluten


            Ingrediente :

 Blat :
- 5 oua mari
- 90 gr zahar
- 3 linguri de apa rece 
- 1 lingura de lapte ( ZuZu , Covalact , Fulga etc )
- 150 gr faina ( Beiker ) 
- 2 budinci de caramel ( Dr Oetker )
- praf de copt ( Diafitt , Doves Farm )

 Crema :
- 11 linguri de zahar
- 180 ml lapte ( ZuZu , Covalact , Fulga etc )
- 300 frisca lichida ( de casa sau Meggle )
- 3 oua
- 1 lingura amidon de porumb ( Diafitt , Dr Oetker )
- 10 gr gelatina ( Dr Oetker ) 
- 50 ml apa rece

 Sirop : 
- 12 linguri zahar
- 400 gr apa

 Glazura :
- 12 linguri de zahar
- 12 linguri frisca lichida  ( de casa sau Meggle )
- 160 gr unt ( ZuZu , Albalact , Covalact etc
- 2 lingurite de lapte praf ( Diafitt )

                 Preparare :


 Batem albusurile impreuna cu apa spuma iar apoi adaugam zaharul si batem spuma tare , adaugam galbenusurile amestecam si adaugam budinca ( se poate inlocui cu 80 de gr de budinca de la Diafitt cu aroma de caramel ) iar amestecam iar apoi adaugam faina ( se poate inlocui cu faina Schar dar atunci adaugati doar 130 gr pentru a nu deveni prea tare blatul ) ,  amestecam si adaugam laptele si praful de copt , coacem cam 45 de minute in functie de cuptor .


 Lasam blatul la racit ( daca nu folositi blatul in ziua in care il faceti va sfatuiesc sa il inveliti in folie dupa ce se raceste , eu nu l-am invelit si s-a cam uscat , se lucreaza mult mai greu cu el daca se usuca )  si pregatim siropul : punem zaharul la caramelizat , dupa ce se caramelizeaza adaugam apa peste el si lasam la fiert pana se topeste zaharul de tot ( daca va place tortul mai putin siropat puteti scadea sau chiar injumatati siropul dar e foaaarte bun insiropat bine ) apoi lasam la racit si taiem blatul .


 Amestecam galbenusurile pentru crema cu amidonul si apoi batem frisca si albusurile spuma tare , inmuiem gelatina in 50 de ml de apa rece si o lasam la inmuiat . Caramelizam zaharul si adaugam laptele cald ( maaare atentie cand puneti laptele pentru ca la contactul cu zaharul fierbinte laptele face o spuma si daca nu sunteti atenti sa turnati incet jumate din lapte va ajunge pe aragaz ceea ce nu vrem ) si fierbem pana se topeste zaharul , apoi adaugam galbenusul amestecat cu amidon si fierbem pana se ingroasa putin , luam de pe foc si il lasam cam 3 4 minute dar mai amestecam din cand in cand si adaugam gelatina inmuiata in apa rece si amestecam bine , gelatina va inmuia compozitia dar nu va speriati fiindca la racire sta altfel treaba :D


  Adaugam frisca batuta spuma si amestecam bine de tot apoi adaugam albusul de ou batut spuma apoi amestecam bine bine de tot pana se sparg bulele de albus . In tava in care am copt blatul , adaugam o folie de bucatarie si punem prima parte a tortului , o insiropam bine ( cautam cu degetul sa fie cat mai uniform ud ) si adaugam jumate din crema apoi intindem si adaugam a doua parte din blat , siropam iar si adaugam restul de crema ei bine de data asta insiropam capacul tortului in mana insa atentie sa nu se rupa , il insiropam in interior apoi il punem peste tort , avand in vedere ca crema este destul de moale si tinde sa curga cu grija stragem folia de parti ( daca e mai lunga o puteti trage de ea cu grija pana e acoperit blatul ) insa aveti grija sa nu strangeti prea tare si sa se rupa blatul . Lasam la rece cam 2 3 ore .


 Caramelizam zaharul pentru glazura iar separat intr-o cratita punem la incalzit frisca impreuna cu untul pana acesta se topeste iar apoi adaugam compozitia peste zaharul caramelizat ( atentie sa nu se arda cand il caramelizati ) si amestecati incontinuu pana se topeste tot caramelul si se omogenizeaza bine iar apoi adaugati 2 lingurite de lapte praf ( sau mai mult daca va place aroma ) si acoperim tortul cu glazura obtinuta , eventual puteti lasa putin la racit glazura pentru a nu fi prea subtire si a o putea intinde insa nu prea mult ca nici prea tare nu e buna :D


 Daca doriti un blat drept puteti intoarce blatul cand il scoateti din cuptor si il lasati intors cu susul in jos pana acesta se indreapta eu insa l-am lasat cum era .


                                                    Iubitori de caramel vor fi in extaz .

vineri, 5 aprilie 2013

Peste crocant cu cereale Fara Gluten



        Ingrediente :

- 1 peste micut
- 2 linguri fulgi de porumb ( Molino Nicoli )
- 1 ou
- sare
- faina ( Schar , Beiker , Barbara etc )
- ulei
- un servetel de hartie
- piper ( Fuchs , Cosmin )

         Preparare :

 Batem oul cu putina sare iar apoi condimentam pestele cu sare si piper apoi sfarmam fulgi de porumb cat mai marunt iar dupa aceea dam pestele prin faina , apoi prin ou si cereale la final , il punem in ulei incins si il lasam la foc incet pana devin fulgii auri iar pestele este facut . Este foarte simplu de facut , crocant si gustos . Asezam pestele pe un servetel de hartie pentru a absoarbe excesul de ulei .

joi, 4 aprilie 2013

Biscuiti de ciocolata umpluti Fara Gluten


          Ingrediente :

  Biscuiti :
- 115 gr faina ( Beiker )
- 50 gr faina de orez ( Diafitt )
- 90 gr cacao neagra ( Dr Oetker )
- 70 gr unt ( Albalact etc )
- 90 gr zahar
- un varf de cutit sare
- 1 oua

  Crema :
- 100 gr unt
- 80 gr zahar
-  esenta de vanilie ( Dr Oetker )

  Glazura :
- 20 gr ciocolata ( Diafitt ,  Frankonia )
- 1 lingurita de apa sau lapte

            Preparare :

 Se amesteca zaharul cu faina si cacaoa apoi adaugam oul si untul , framantam bine cam 5 minute iar apoi lasam compozitia la odihnit cam 5 minute la frigider . Apoi impartim compozitia in doua pentru a putea intinde mai usor ( eu prima tura am facut-o mai subtire si a doua mai groasa , sunt foarte buni atat subtiri cat si grosi dar eu ii prefer pe cei grosi pentru ca sunt putin mai moi ) , incalzim cuptorul si incepem sa taiem din foaia intinsa cu diverse modele . Aveti grija insa cat de mult ii tineti in cuptor pentru ca daca ii lasam prea mult se vor usca prea tare ( timpul de coacere e in functie de cuptor ) .
 

   Mixam untul cam 2 minute la viteza  medie iar apoi adaugam zaharul si mixam pana se topeste zaharul iar apoi adaugam esenta de vanilie .. Asteptam sa se raceasca biscuiti , topim ciocolata si adaugam lingurita de apa sau lapte , apoi ungem biscuiti cu glazura si ii umplem cu crema .. Sunt niste biscuiti incredibil de aromati si de buni :)