joi, 20 octombrie 2011

Stiai ca ...


- Inainte sa incepeti sa faceti "ceva bun" este bine sa va pregatiti bolurile , cratitele , formele etc .

- Faina fara gluten are proprietati diferite fata de faina de grau , si prin urmare retete speciale  .

- Aluatul facut din faina fara gluten e mult mai lipicios decat aluatul facut din faina de grau , este bine ca atunci cand doriti sa ii dati o forma sa ungeti suprafata unde il puneti cu ulei sau sa presarati cu faina si mainile este bine de asemenea sa fie date cu faina sau ulei .

- Intotdeauna ingredientele necesare unei retete  trebuie sa fie la temperatura camerei .

- Este bine sa cerneti faina inainte de a o folosi .

-  Este foarte important ca aluatul fara gluten sa fie bine framantat , sa nu fie nici o cocolasa .

- Cuptorul nu trebuie deschis in timpul coacerii , pentru ca compozitia se va lasa , este bine sa il deschideti doar cand compozitia este coapta sau deja rosiatica  .

-  Ingredientele trebuie sa fie masurate cat mai exact .

- O reteta de prajitura cu faina de grau este foarte posibil sa nu iasa daca inlocuim doar cantitatea de faina , reteta trebuie modificata .

- Drojdia este cel mai important ingredient in coacerea painii .

- Drojdia uscata o puteti amesteca direct cu faina , drojdia proaspata trebuie dizolvata total in apa sau lapte caldute .

- Aluatul pentru paine cat timp este lasat la dospit trebuie sa fie la temperatura camerei ( sa nu fie brusc prea frig sau prea cald ) sau la un loc caldut pentru ca altfel nu va dospi suficient  .

- Pentru un efect cat mai bun de dospit , puteti face "un mini alutat " din drojdie proaspata dizolvata in apa sau lapte ( caldute ) si cateva linguri de faina , lasat la dospit la loc caldut mini aluatul se adauga peste restul ingredientelor  .

- Nu este voie sa coaceti fara hartie de copt nici un fel de aluat din faina fara gluten , pentru ca aluatul se va lipi de tava . 

- Daca doriti sa faceti fursecuri aluatul trebuie sa stea la rece cel putin o ora iar formele pentru care le folositi trebuie sa fie trecute prin ulei sau faina  .  


        Probleme in timpul cresterii aluatului , aluatul nu creste suficient .
      Care pot fi cauzele daca nu a crescut aluatul suficient sau s-a lasat dupa ce a dospit ?   

- Verificati daca faina sau drojdia nu sunt expirate .
- Ati folosit prea multa/putina drojdie  .
- Apa a fost prea rece sau prea calda .  
- Aluatul a fost framantat prea mult/putin .
- Temperatura a fost prea scazuta in timul dospirii . 
- Temperatura de coacere a fost prea mica/mare .

 Daca nu va iesit din prima , nu renuntati , incercati sa schimbati reteta si sa faceti altceva din compozitia care nu va iesit , folositi-va imaginatia !

4 comentarii:

  1. Stiati ca margarina este cancerigena?
    Stiati ca zaharul este un dezastru pentru sanatate?
    Stiati ca lactalele pasteurizate sunt o otrava?
    Stiati ca uleiul vegetal rafinat este cancerigen ?

    oare ce mai ramane de mancat?

    RăspundețiȘtergere
  2. Farte bune sfaturi,va multumesc si mai astept noutati

    RăspundețiȘtergere
  3. VA MULTUMESC PT. SFATURI ....
    este foarte placut sa vezi ca cineva se gandeste si la persoanele cu intoleranta la gluten .

    RăspundețiȘtergere
  4. e placut sa afli ca cineva se gandeste si la persoanele cu intoleranta la gluten
    nu multi accepta regimul cu usurinta va multumesc!!

    RăspundețiȘtergere