marți, 29 noiembrie 2011

Informatii Despre Alergii

  
         Ce este alergia alimentara ?

 Alergia alimentara apare atunci cand organismul raspunde anormal la un anumit aliment . Sistemul imunitar indentifica anumite alimente ca find daunatoare pentru organism si astfel produce o reactie exagerata , reactia alergica , care se produce  in momentul ingestiei produsului respectiv la cateva ore sau chiar la cateva zile , in functie de gravitatea reactiei alergice . Alergiile alimentare sunt mai frecvente la copii decat la adulti . Alergiile alimentare apar in special la persoanele unde mai sunt cazuri in familia respectiva , dar si o persoana care nu are antecedente in familie de alergie  o poate dezovolta . Persoanele cu alergie sunt prdispuse multor alte boli ( ca de exemplu : astm , afectiuni ale pieli etc  ) , bine de stiut e ca rar se intampla ca o persoana sa fie alergica doar la un singur alergen .
Cele mai comune alergii la copii sunt cele la : oua , lapte , arahide , grau si peste . La sugari predispusi la alergeni uneori este suficient ca mama sa consume produsele iar alaptarea declanseaza reactia alergica . Majoritatea copiilor de vindeca de alergiile la lapte , grau , oua si soia intre varsta de 3 si 5 ani insa copii care au dezvoltat alergie la peste sau arahide rareori se vindeca . Daca persoana este extrem de sensibila la alergen poate declansa reactia alergica doar prin simpla prezenta a alergenului in jurul persoanei ( aici e vorba mai mult de alergia la arahide si grau ) .
Cu cat produsul este mai comun ( in america de exemplu sunt  arahidele , in japonia este orezul , in scandinavia cea de cod  , la noi e glutenul si graul ) , cu  atat posibilitatea de a dezvolta o alergie sau o sensibilitate la produs este mai mare . Un rol foarte important il joaca si disponibilitatea alimentelor din alte zone ale lumii care este tot mai mare ( ca de exemplu la fructele exotice : kiwi , papaya , susan si mac )  , tot mai mare vor fi si numarul persoanelor alergice .
Din cauza faptului ca arahidele sunt prezente in foarte multe preparate in america au crescut cazurile de alergie la arahide atat de mult incat acum reprezinta o cauza majora a alergiilor alimentare ( de stiut e ca alergia la arahide dureaza de obicei toata viata si tinde sa se agraveze cu trecerea timpului )  .
Multe persoane sunt alergice la alimente similare sau inrudite intr-un fel . Acest fenomen se numeste reactivitate incrucisata ( de exemplu in cazul unei persoane cu alergie la arahide ea poate dezvolta alergie la mazare sau fasole sau in cazul unei persoane cu alergie la creveti persoana respectiva poate dezvolta alergie la crustacee cum ar fi crabul sau homarul ) . 
Sindromul de alergie orala este un tip de reactie incrucisata .
In cadrul acestui sindrom , persoanele care au alergie la polen ( de exemplu alergia la iarba ) pot dezvolta mancarimi , roseata , umflarea buzelor si a guri la ingestia de fructe si vegetale care contin o proteina care reactioneaza ca polenul . Aceste simptome se remit de obicei rapid si nu implica alte parti ale corpului . 
Sindromul de alergie orala apare la urmatoarele polenuri : plante erbacee din familia compozeelor  cu flori galbene , banane , pepene verde , mesteacan , migdale , mere , caise , morcovi , telina , cirese , alune , kiwi , nectarine , prune , pere , cartofi , avocado , castane etc .
Multe persoane care lucreaza in domeniul sanitar afla ca sunt alergice la latex ( latexul reprezinta seva naturala a arborelui de cauciuc ) , este folosit pentru fabricarea multor produse  ( manusi , baloane etc ) .   
In unele cazuri rare , simptomele unei reactii alergice severe ( anafilexia , soc anfilactic ) pot aparea dupa exercitiu fizic intens , aceasta reactie se numeste anafilaxia indusa de efort . La unele persoane aceasta reactie apare numai dupa ingerarea anumitor limente la care sunt alergice ( cea mai cunoscuta reactie de soc anafilactic sunt la arahide si veninul de viespi ) .
Simptomele socului anafilactic sunt : mancarime , senzatie de lesin sau ameteaza , urticarie , respiratie dificila ( aici creste riscul de sufocare si deces ) .  
Sulfiti , care suntt aditivi alimentari pot provoca reactii alergice ( se gasesc in vinuri , fructe uscatee etc  .  
In cazul persoanelor care sufera de reactii alergice grave , ele ar trebui sa poarte in permanenta o trusa de prim ajutor si sa stie sa o foloseasca in caz de alergie ! Persoana respectiva ar trebui sa poarte in permanenta o bratara de evidenta a alergiei sau alergiilor .   
Simptomatologia alergiilor alimentare poate afecta multe parti ale corpului inclusiv aparatul digestiv , printre simptome sunt : crampele , greata , voma , diaree , mancarimi la nivelul gurii si gatului etc .
Simptomele pentru aparatul respirator sunt  : tuse , suierat care se aude in expir drept cauza obstructia cailor respiratorii , mancarimi la nivelul nasului , secretii nazale , stranut , dificultati de respiratie etc .  
Severitatea simptomelor variaza de la moderata la amenintatoare de viata si poate aparea intr-un interval cuprins de la cateva minute la cateva zile de la ingestia alimentelor . Cea mai grava reactie alergica este socul anafilactic care poate duce la deces in mai putin de 10 minute ( primele 5 minute sunt cele mai importante pentru administrarea tratamentului ) . Aspirina , efortul si alcoolul pot creste riscul de reactie anafilactica precum fumatul , stresul si frigul care agraveaza simptomele . Este indicat ca persoana sa ramana calma in caz anafilactic .   
Cand un aliment care genereaza o reactie alergica este ingerat pentru prima data, sistemul imun nu recunoaste substanta respectiva si o considera straina ( alergen ) . Organismul reactioneaza prin formarea de anticorpi specifici impotriva alimentului respectiv . In momentul in care acel aliment este din nou consumat, anticorpii ataca alergenul , eliberand histamina si alte substante chimice care provoaca simptomele unei reactii alergice .
Simptomele se dezvolta adesea in cateva minute , desi este posibil ca ele sa nu fie evidente timp de o ora sau chiar mai mult. In unele cazuri, pot trece zile pana la aparitia simptomelor .

Simptomele anafilaxiei cedeaza de obicei rapid la administarea de epinefrina si antihistaminice . Epinefrina administrata injectabil opreste eliminarea substantelor ce produc reactia severa si amelioreaza simptomele .

Serviciile de urgenta trebuie apelate imediat daca apare unul din urmatoarele simptome:
- edemul
(umflarea) gatului sau limbii aparut rapid
- respiratie ingreunata, wheezing sau tuse profunda
- paloarea fetei sau cianoza
(coloratie albastra a tegumentelor aparuta datorita lipsei de oxigen a tesuturilor) buzelor sau lobilor urechii
- semne de soc
, inclusiv:
- ameteala sau senzatie de lesin
- neliniste, stare confuzionala si senzatie de moarte iminenta
- tegumente umede si reci sau chiar transpiratii profunde

-  slabiciune  ,  senzatie de sete, greata, voma
- lesin.
 

Este important ca alimentele care au provocat alergia sa fie identificate, pentru ca ele sa poata fi evitate pe viitor.

Un comentariu:

  1. MULTUMESC PENTRU ACEASTA INFORMATIE.....SUNT ALERGICA LA ASPIRINA,,,PENICILINA...FRUCTE GALBENE...AM FACUT CRIZE DE MULTE ORI PINA AM STIUT DESPRE CE ESTE VORBA. NU M-AM GINDIT SA PORT O BRATARA INFORMATIVA DAR O VOI FACE....

    RăspundețiȘtergere