joi, 24 mai 2012

Tipuri de faina Fara Gluten

Una din provocarile dietei fara gluten este inlocuirea fainii de grau cu faina fara gluten , dar problema
cea mai mare este ca , fiecare tip de faina functioneaza intr-un fel , in unele cazuri trebuie sa adaugam
mai multa , mai putina sau chiar sa le amestecam pentru a obtine gustul si textura dorite  . Sunt multe feluri de mix-uri de faina care le gasim atat la noi cat si in strainatate . Unule persoane prefera sa isi faca  priopriul mix de faina ... Sa facem o mica descriere la tipurile de faina care le gasim in diferite mix-uri gata preparate :


       Faina de ghinda

 Faina de ghinda se pastreaza foarte bine chiar si pentru timp indelungat . Este o faina destul de grea si
actioneaza foarte bine cand cantitate de faina din reteta este adaugata mai putin de jumatate , eventual se poate amesteca cu alt sortiment de faina fara gluten .



       Faina de hrisca
 Faina de hrisca are un gust specific si se foloseste in cantitati bine gandite , are o culoare intunecata este foarte fina si moale . Este recomandata pentru briose , biscuiti si prajituri dar in cantitati destul de micp si intotdeauna se foloseste in combinatie cu amidonul de porumb sau faina de tapioca pentru a obtine compozitia ideala .


       Faina de migdale

 Faina de migdale este foarte moale si are acelasi aspect ca si faina alba traditionala dar cu o aroma specifica folosita foarte des in produsele de patiserie . Este facuta din migdale crude , avand in vedere ca nu creste usor este perfecta pentru retete rapide care nu necesita dospire dar este recomanda pentru retetele de biscuiti si fursecuri .

       Faina de amaranth

 Amaranth-ul este o samanta veche folosita pe scara larga in Mexic . Este deosebit de dens si se adauga doar o treime din necesarul de faina dintr-o reteta sau se poate amesteca cu alt sortiment de faina , faina necesita putina apa dar necesita mai mult timp de coacere sau fierbere .

       Faina de orez brun

 Faina de orez brun este recomandata pentru prepararea paini pentru ca ajuta la formarea crustei . Are este gustoasa si foarte nutritiva , se poate folosi la prajirea puiului sau crevetelui  ( se dau prin faina si se pun la prajit ) vor avea o crusta mai crocanta . Merge foarte bine combinata cu faina de hrisca


       Faina de naut 

 Faina de naut este inlocuitorul perfect pentru faina de soia . Este o faina care se poate folosi la ingrosarea sosurilor , supelor , tocanitelor , la prepararea preparatelor falafel si pakoras se poate adauga si in aluatul de paine pentru ca o face mai ferma si ii da o aroma aparte deci atentie la cantitatile folosite .

       Faina de castane 

 Faina de castane are o aroma foarte puternica si o culoare destul de inchisa . Se utilizeaza in bucataria
italiana in cantitati mici fiind foarte aromata .


       Faina de cocos
 Faina din nuca de cocos este usor dulcie cu un gust delicat si frecvent utilizata in retetele de paine
rapida ( puntru ca aluatul creste mai repede ) si in retetele de biscuiti sau prajituri . Este o faina cu un continut ridicat de grasimi saturate , fibre si proteine .


       Faina dura de porumb

 Faina dura de porumb este foarte asemanatoare cu faina fina de porumb care este mult mai marunta .Este perfecta pentru tortilla , mamaliga , balmos , briose si peste . La noi in tara se foloseste si in paine dar in cantitati destul de mici .


       Faina fina de porumb
 Faina fina de malai este cam acelasi lucru cu faina dura de porumb , doar ca este macinata mai fina . Este perfecta pentru paine de malai , prajitura de malai ,briose , tamales si peste . 



       Amidon de porumb

 Este facut din porumb de culoare alba si foarte fin foarte des folosit ca agent de ingrosare . Este perfect pentru ingrosarea cremelor , sosurilor , tocanitelor sau pentru budinci si chiar pentru a face prajiturile mai pufoase . Este recomandat pentru prajituri pentru ca nu are nici un gust spre deosebire de amidon de cartofi . 

 

       Amidon de cartofi

 Este facut din cartofi si este foarte fin . Amidonul de cartofi trebuie folosit in cantitati mult mai mici decat amidonul de porumb pentru ca folosit in cantitati mari are un gust specific care se simte destul de tare . Se poate folosi in prajituri , sosuri dar repete , in cantitati mici . 


      Faina de in

 Faina de in este foarte bogata in acizi omega 3 . Are o aroma de alune si merge foarte bine in retetele de paine rapida si pentru retetele de tort . Se pastreaza la rece pentru a mentine valoare nutritiva .


  
       Faina de alune
 Faina de alune este bogata in vitamine . Are o aroma perfecta pentru biscuiti , cookies , fursecuri si chiar prajituri . Nu este recomandata pentru paine pentru ca nu lasa aluatul sa creasca . 

       Faina de mei

 Faina de mei este usor de digerat , dulce si untoasa . Merge foarte bine in clatite si tortilla dar intotdeauna combinata cu alte sortimente de faina si niciodata singura .


       Faina de fistic
 Faina de fistic este minunata pentru deserturi si are o valabilitate foarte mare . Este o faina aromata si merge foarte bine in retetele de biscuiti .



       Faina din seminte de dovleac
 Faina este facuta din seminte de dovleac crude si are o culoare intunecata cu o aroma specifica . Se foloseste la prepararea paini sau produselor de patiserie .


       Faina de quinoa

 Faina de quinoa este bogata in proteine . Se  foloseste la clatite , fursecuri , paine , prajituri si biscuiti .


       Faina de tapioca

 Este o faina cu un gust sepecific si se foloseste impreuna cu alte sortimente de faina cum ar fi faina de orez  brun , hrisca sau mei . Se poate folosi ca amidon pentru sosuri , in retetele de paine sau biscuiti .


       Faina de orez alb

 Faina de orez alb este bogata in proteine . Este o faina care trebuie folosita in cantitati gandite bine pentru ca adaugat in cantitati mari primeste un gust prea puternic de orez si o textura putin lipicioasa .
 Merge foarte bine in retetele de sosuri , ingrosarea ciorbelor si chiar in retetele de paine sau biscuiti dar nu in cantitati prea mari .



       Faina de soia
 Faina de soia se poate folosi impreuna cu faina de orez brun sau faina de malai . Are o aroma specifica si trebuie folosita in cantitati destul de mici .

       Guma de xanthan

 Guma de xanthan este un agent de ingrosare si gelifiant de origine vegetala . Se foloseste in sosuri , inghetate ,sosuri pentru salate , produse lactate si produse de patiserie .



       Guma de guar
 Guma de guar este un ingredient foarte popular in produsele si retetele fara gluten deoarece creste aluatul repede si este mult mai gustoasa o reteta care contine guma de guar .





15 comentarii:

  1. Amaranthul este minunat de sanatos si gustos! Eu am devenit fana! Atentie, totusi: cumparati-l doar din locurile sigure, mag bio. Eu iau ed aici http://www.lamedeleni.ro/cereale/185-amaranth-ecologic.html si e minunat, char vi-l recomand. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. articolul este super , dar mi as dori unu si cu informatiile nutritionale ale prouselor care, din ele este cel mai bine de consumat in diete, sau pentru sanatate etc :) multumesc

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce este malaiul grisat? Malaiul grisat contine gluten? Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Malaiul grisat este o faina din porumb putin mai dura , in mod normal nu contine gluten pentru ca este din porumb dar daca in acea fabrica se face si faina de grau atunci se poate contamina cu gluten .

      Ștergere
  4. Este într-adevăr un minunat articol despre o alimentaţie sănătoasă...Pot spune că am aflat multe lucruri interesante pe care nu le știam...Mi-as fi dorit si eu sa aflu in plus anumite retete de cocătorii pt regimuri fără gluten sau regimuri pt scăderea în greutate....mulțumesc

    RăspundețiȘtergere
  5. Doresc sa fac paine fara gluten, dar nu stiu care sunt cele mai potrivite fainuri pentru a obtine un gust asemanator cu cel al painii obisnuite si nici proportiile.Ma puteti ajuta ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu prefer faina Beiker pentru paine dar se gaseste la un pret destul de marisor la noi sau daca aveti posibilitatea sa o luati din spania la un pret bun .. Puteti incerca faina Manttler si Glutenix Alfamix de la Diafitt gasiti retete si poze pe blog daca va intereseaza .

      Ștergere
  6. As dori sa cumpar faina dura de porumb fara gluten insa pana in acest moment nu am gasit nicio varianta verificata. Imi puteti recomanda ceva magazine/producatori?!

    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  7. Te rog, poti sa-mi spui de unde pot cumpara faina Beiker? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  8. Faina Beiker se gaseste in spania momentan la sigur dar puteti incerca si aici http://dietetika.ro/shop/ro/faina-pentru-paine/10-faina-pentru-paine.html poate dansii o au .

    RăspundețiȘtergere
  9. Va rog să-mi Spune-ți din ce făina pot sa fac pâine sa nu conțină făina din cereale făina de orez si făina de porumb . Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  10. Din ce făina pot sa fac pâine dar sa nu fie din făina de cereale si nici din faina de orez si nici din faina de porumb fara gluten . Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  11. pt MATIS ANA...folositi faina de mei si faina speciala fara gluten din supermarketuri, in parti egale, pt a va iesi mai ieftin.

    RăspundețiȘtergere
  12. Ce parere aveti despre faina fara gluten de la bacukhof? Eu am citit mai multe despre ea pe forumurile din Germania si acolo este destul de utilizata. Un raport bun pentru pret/gramaj am gasit aici: https://www.nutrivita.ro/faina-fara-gluten-96

    RăspundețiȘtergere