joi, 8 martie 2012

Tort Fara Gluten


              Ingrediente :

     Blat :

- 3 oua
- 4 linguri de faina ( Schar-Patisserie )
- 3 linguri de zahar
- esenta de vanilie ( Dr Oetker )
- 1 plic zahar vanilat ( Diafitt-Hass)
- un varf de cutit bicarbonat ( Diafitt )
- suc de lamaie


   Sirop :

- 2 linguri de zahar ( sau in functie de cat de dulce il doriti )
- 150 ml apa
- esenta de vanilie sau rom ( Dr Oetker )

  Crema :     

- 125 gr crema de vanilie ( Diafitt )
- 350 ml lapte rece ( ZuZu etc ) ( pentru crema )
- esenta de vanilie ( Dr Oetker )
- 1 jumate banana  ( pentru crema )
- 100 gr praf de frisca ( Diafitt )
- 300 ml lapte rece ( ZuZu etc )( pentru frisca )
- esenta de vanilie ( Dr Oetker )

 Decor :   

- 1 portocala
- 2 banane
- banuti de ciocolata sau ciocolata ( Diafitt )
- kiwi si alte fructe optional

             Preparare :

 
Blat : Se separa ouale si se bat albusurile cu o lingura jumate de zahar , apoi se bat galbenusurile si se adauga o lingura de albus spuma impreuna cu o lingura jumate de zahar si se bat spuma apoi se adauga bicarbonatul stins in lamaie .

 
              Se amesteca albusul si galbenusul iar apoi se adauga faina si esenta de vanilie .


  Apoi tapam o tava sau o cratita in care se poate coace , insa atentie sa nu fie prea mare , pentru a putea taia blatul in 3 . Il dam la cuptor pana primeste o culoare rosiatica .


 Atentie insa sa nu se arda , iar blatul se va lasa de mijloc dar nu se v-a observa la final , se lasa la racit in jur de o ora doua .


   Apoi se taie blatul in 3 si pregatim siropul  : se pune apa la fiert si se adauga zaharul , se lasa la topit si se adauga esenta iar apoi il lasam sa se raceasca bine si punem cu o lingura peste fiecare bucata din blat .

   Crema : adaugam praful de crema intr-un bol iar peste adaugm laptele rece si esenta de vanilie , batem pana ajunge la consistenta dorita , iar apoi putem adauga banana pisata sau se poate pune cate un strat de feliute peste fiecare strat de crema .


                                  Insiropam bine fiecare blat si impartim crema in doua .


      Frisca : adaugam praful de frisca intr-un bol si adaugam laptele rece si esenta de vanilie , iar apoi batem bine bine , pana devine groasa dar usor de intins .


 Intindem frisca iar apoi ornam cu fructele pregatite , pentru a nu se innegri banana o putem da prin suc de lamaie ...

                      Se poate servi la temperatura camerei  dar merge foarte bine rece !


                                                          Pofta buna ! ! !



2 comentarii:

  1. blatul s-a lasat pt ca nu ai pus suficienta faina.Cine foloseste faina fara gluten,nu se poate orienta decat din experienta mai indelungata in folosirea acesteia pt ca e diferenta intre diferitele feluri de fainuri fara gluten .pt mine ,cea mai sigura de reusita este tot faina dr Schaar dar cea pt paine si Bezgluten tot pt paine ,este o faina poloneza.cu celelalte feluri de faina,ceva nu a mers de fiecare data si se lasa orice faceam.In orice aluat fara gluten se pune ceva mai multa grasime adica unt ,ulei sau margarina decat pt un aluat cu gluten.Din pacate in Romania nu exista nici macar o emisiune culinara in care aceste lucruri sa fie explicate

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna , aveti dreptate in legatura cu faina dar crema cerea un blat moale si pufos deci automat mai putina faina . In legaura cu mai multa grasime asta difera in functie de gusturi , eu prefer mai sec ( am avut experiente cu produse mai "umede" in grasime si nu au fost deloc pe gustul meu . Inca speram la mai multe informatii dar in Romania lucrurile se misca incetisor.

      Ștergere