miercuri, 28 martie 2012

Informatii despre Gluten

Avand in vedere ca numarul persoanelor cu intoleranta la gluten sau alergie la gluten creste pe zi ce trece tot mai mult , cred ca nu ar strica niste informatii mai exacte ( ce este glutenul , de unde provine si cam in ce produse se gaseste in afara de produsele evidente ) care ar fi bine de stiut in general , nu neaparat doar daca aveti una din aceste probleme ...

  In tehnologia medicala , termenul de "gluten" este folosit pentru a denumi proteinele din anumite specii de cereale , care   pot declansa boala celiaca . Componentele esentiale care pot duce la aparitia afectiunii sunt gliadina si glutenina ( grau ) , secalina ( secara ) , hordeina ( orz ) si avenina ( ovaz  ) . Glutenul are un rol important , in special la coacerea alimentelor : el mareste volumul produselor coapte , contibuie la pastrarea formelor acestora , influenteaza in mod pozitiv formarea cojii si le pastreaza proaspete pentru mai mult timp . In combinatie cu apa , glutenul formeaza polimetri specifici . Astfel rezulta o compozitie care contine gaz de fermentare , contribuind la dospirea aluatului . In acest caz , se vorbeste despre malt . Asadar este prezent in fainiile din aceste cereate , in derivatele acestora , in grasimi vegetale etc . Intoleranta la gluten este o boala care este tot mai des atat la noi in tara cat si in intreaga lume , ea este caracterizata printr-o atrofiere a vilozitatilor mucoasei intestinului . In cazul in care exista intoleranta la gluten , are loc o reactie eronata a sistemului imunitar . Intestinul subtire faciliteaza absorbtia in sange prin intermediul mucoasei intestinale . In acest caz  , pe mucoasa intestinaului subtire se gasesc milioane de vili intestinali ( peri minusculi de forma degetelor ) , care multiplica suprafara la nivelul intestinului subtire . In cazul afectiunii celiace , prin consumul de gluten , vilii intestinali vor fi atat de afectati incat se vor apaliza , si astfel vor absorbi tot mai putine substante nutritive . Ca urmare a acesteia absorbtii reduse , alimentele ajung in intestinul gros doar pe jumate digerate . Deoarece instestinul gros nu are functie digestiva , se ajunge printre altele la crampe abdominale si diaree acuta , pot insa aparea si senzatii de greata , constipatie , meteorism , oboseala , scaderea greutatii , star depresive etc . In cazul animtor persoane , o muscatura de paine este suficienta pentru a-i crea disconfort  . In cazul in care aceste leziuni ale instestinului subtire sunt persistente si se agraveaza cu timpul , in organism se inregistreaza carente considerabile de substante nutritive , care ar putea cauza alte boli sau afectiuni . Astfel in faza acuta a boli poate aparea de exemplu o intoleranta la lactoza . In acest caz trebuie consultat  medicul pentru a stabili pe langa dieta specifica boli celiace si alte regimuri dietetice specifice acestei intolerante . Singura modalitate de a combate boala celiaca este o alimentatie fara gluten pentru tot restul vietii . Exceptii izolate sunt copiii mici  , in cazul careora se pot inregistra ameliorari . Odata diagnosticata boala este extrem de important sa se discute in detaliu cu medicul sau cu nitritionistul  adaptarea alimentatiei , un aport suficient cu cele mai importante substante nutritive . Leziunile care sunt provocate la nivelul intestinului subtire afecteaza absorbtia normala a nutrientelor , in special a grasimilor , a fierului , a calciului si a folatiilor care duc la malabsorbtie . Aceasta boala poarta mai multe nume : Celiachie , Boala Celiaca , Sensibilitate la gluten etc . Cauza care provoaca aceasta boala este inca necunoscuta cert este insa ca pentru a dezvolta aceasta boala nu e nevoie ca cel in cauza sa aiba o anumita varsta , boala se intalneste atat la copii mici , adolescenti si persoane adulte . Dar factorii de mediu , precum infectiile virale sau bacteriene pot declansa diferite modifcari la nivelul intestinului subtire in cazul persoanelor predispuse genetic .
Simptomele caracteristice acestei boli apar secundar leziunilor intestinale cauzate de ingestia glutenului , simptomele difera de la persoana la persoana , simptomele usoare trec de cele mai multe ori neobservate .

Simptomele bolii care dispar si apar la un anumit interval orar sunt :

- balonare abdominala , disconfort abdominal , dureri de stomac dar nu intense ( cauzate de digestia glutenului ) .

- scaun anormal , de obicei apos , deschis la culoare si spumos , scaunul contine o cantitate mare de grasimi si un aspect lucios , stralucitor .

- scaderea in greutate desi apetitul este normal ( copii nu se dezvolta normal ) .

- slabiciunea , scaderea fortei musculare , oboseala , epuizare , dureri musculare , dureri de cap .

- varsaturi , care apar la un anumit interval de la ingestia glutenului ( foarte frecvente la copii ) .


Intoleranta la gluten netratata poate duce la :

- probleme osoase ( osteoporoza ) datorita malabsorbtiei de calciu
- infertilitate feminina si lipsa menstruatiei
- pubertate intarziata
- infectii respiratorii frecvente
- tulburari de memorie si concentrare
- tulburari psihice precum iritabilitatea la copii si depresia la adulti

Persoanele cu aceasta boala asociaza deseori si alte afectiuni precum :

- dermatita herpetiforma
- osteoporoza
- diabet de tip l ( diabetul insulino-dependent )
- tiroidita autoimuna
- sindromul down
- sindromul sjogren
- deficit selectiv de anticorpi ( imunoglbulina a )
- anemie fripriva ( deficit de fier )
- anemie macrocitara ( deficit de acid folic )

Dar acestea sunt doar cateva din problemele care le aduce intoleranta la gluten ... Pentru mai multe informatii puteti cauta pe http://www.google.com/ .

Dieta fara gluten este destul de grea mai ales la inceput , cauzele sunt multe dar cateva din exemple sunt : pofta , gama nu prea larga de produse fara gluten , putinele variante de a reusi sa gatim gustos cu aceste produse etc si sincer nici nu este o dieta prea ieftina ...

Printre sursele care contin gluten sunt :

- bere
- anumite sortimente de ciocolata ( dar au inceput producatorii sa precizeze daca contine produsul in sine sau sunt doar urme )
- sosuri pentru salate
- anuminte condimente sau amestecuri de condimente
- sosuri de soia
- anumite mustaruri
- anumite fixativuri , creme , paste de dinti etc ( aici ma refer la alergia la gluten )
- anumite tipuri de cafea
- anumite pate-uri
- anumite conserve de peste
- anumite sucuri ( in general caramelul folosit ca si colorant in anumite sucuri sau produse )
- anumite ketchup-uri
- anumite preparate de branzeturi sau iaurturi
- anumite creme
- anumite tipuri de frisca
- mezelurile
- caramelele
- mancarea gata preparata din oras
- anumite prafuri de copt
- anumite feluri de zahar vanilat
- anumite compoturi
- anumite gemuri
- anumite muraturi
- anumite conserve de carne
- anumite baze pentru mancaruri ( vegeta )
- anumite sosuri pentru spaghete
- prajelile gen cartofi prajiti ( din magazine )
- anumite sortimente de chipsuri
- anumite sortimente de pufuleti
- anumite sortimente de alune
- anumite sortimente de seminte
- anumite tipuri de susan sau mac ( aici ma refer la firme )
- anumite sortimente de inghetata

Ei bine alimente mai sunt multe care contin gluten , astea sunt doar niste simple exemple ! :)

Printre cele mai importante lucruri si care putina lume il stie este ca , foarte multe medicamente contin amidon la care nu e specificat orez sau porumb sau maltodextrina la care este de prea putin ori specificat de unde provin .


Cel mai sigur mod ramane citirea etichetelor , desi e ceva care necesita destul de mult timp si e adevarat ca nu e specificat pe toate produsele , totusi merita pentru cele ce specifica . Speram totusi ca in curand sa fie specificat pe toate produsele .


Sper sa va fie de folos informatiile  :)


2 comentarii:

  1. Adica in toate exista gluten! In maioneze, sosuri, sucuri de fructe, rosii etc.paste fructe, gemuri, creme, biscuiti, in produsele bio, in anumite iaurturi, in BRANZA!!!de orice tip, am experimentat personal....e cea mai rea dintre toate branza!in medicamente, suplimente, in antibiotice, in ciocolate, creme, sucuri si compoturi,in cafea si boabe si macinata, in ceaiuri, in condimente etc.! In tot ce vinde Ikea atat in restaurant cat si in produsele comercializate in magazin!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. inclusiv in somonul de la ikea, e intesat de gluten, dupa dezghetare practic se umple apa din vasul respectiv cu amidon, iar din somon nu mai ramane nimic, se destrama...

    RăspundețiȘtergere