miercuri, 28 martie 2012

Informatii despre Gluten

Avand in vedere ca numarul persoanelor cu intoleranta la gluten sau alergie la gluten creste pe zi ce trece tot mai mult , cred ca nu ar strica niste informatii mai exacte ( ce este glutenul , de unde provine si cam in ce produse se gaseste in afara de produsele evidente ) care ar fi bine de stiut in general , nu neaparat doar daca aveti una din aceste probleme ...

  In tehnologia medicala , termenul de "gluten" este folosit pentru a denumi proteinele din anumite specii de cereale , care   pot declansa boala celiaca . Componentele esentiale care pot duce la aparitia afectiunii sunt gliadina si glutenina ( grau ) , secalina ( secara ) , hordeina ( orz ) si avenina ( ovaz  ) . Glutenul are un rol important , in special la coacerea alimentelor : el mareste volumul produselor coapte , contibuie la pastrarea formelor acestora , influenteaza in mod pozitiv formarea cojii si le pastreaza proaspete pentru mai mult timp . In combinatie cu apa , glutenul formeaza polimetri specifici . Astfel rezulta o compozitie care contine gaz de fermentare , contribuind la dospirea aluatului . In acest caz , se vorbeste despre malt . Asadar este prezent in fainiile din aceste cereate , in derivatele acestora , in grasimi vegetale etc . Intoleranta la gluten este o boala care este tot mai des atat la noi in tara cat si in intreaga lume , ea este caracterizata printr-o atrofiere a vilozitatilor mucoasei intestinului . In cazul in care exista intoleranta la gluten , are loc o reactie eronata a sistemului imunitar . Intestinul subtire faciliteaza absorbtia in sange prin intermediul mucoasei intestinale . In acest caz  , pe mucoasa intestinaului subtire se gasesc milioane de vili intestinali ( peri minusculi de forma degetelor ) , care multiplica suprafara la nivelul intestinului subtire . In cazul afectiunii celiace , prin consumul de gluten , vilii intestinali vor fi atat de afectati incat se vor apaliza , si astfel vor absorbi tot mai putine substante nutritive . Ca urmare a acesteia absorbtii reduse , alimentele ajung in intestinul gros doar pe jumate digerate . Deoarece instestinul gros nu are functie digestiva , se ajunge printre altele la crampe abdominale si diaree acuta , pot insa aparea si senzatii de greata , constipatie , meteorism , oboseala , scaderea greutatii , star depresive etc . In cazul animtor persoane , o muscatura de paine este suficienta pentru a-i crea disconfort  . In cazul in care aceste leziuni ale instestinului subtire sunt persistente si se agraveaza cu timpul , in organism se inregistreaza carente considerabile de substante nutritive , care ar putea cauza alte boli sau afectiuni . Astfel in faza acuta a boli poate aparea de exemplu o intoleranta la lactoza . In acest caz trebuie consultat  medicul pentru a stabili pe langa dieta specifica boli celiace si alte regimuri dietetice specifice acestei intolerante . Singura modalitate de a combate boala celiaca este o alimentatie fara gluten pentru tot restul vietii . Exceptii izolate sunt copiii mici  , in cazul careora se pot inregistra ameliorari . Odata diagnosticata boala este extrem de important sa se discute in detaliu cu medicul sau cu nitritionistul  adaptarea alimentatiei , un aport suficient cu cele mai importante substante nutritive . Leziunile care sunt provocate la nivelul intestinului subtire afecteaza absorbtia normala a nutrientelor , in special a grasimilor , a fierului , a calciului si a folatiilor care duc la malabsorbtie . Aceasta boala poarta mai multe nume : Celiachie , Boala Celiaca , Sensibilitate la gluten etc . Cauza care provoaca aceasta boala este inca necunoscuta cert este insa ca pentru a dezvolta aceasta boala nu e nevoie ca cel in cauza sa aiba o anumita varsta , boala se intalneste atat la copii mici , adolescenti si persoane adulte . Dar factorii de mediu , precum infectiile virale sau bacteriene pot declansa diferite modifcari la nivelul intestinului subtire in cazul persoanelor predispuse genetic .
Simptomele caracteristice acestei boli apar secundar leziunilor intestinale cauzate de ingestia glutenului , simptomele difera de la persoana la persoana , simptomele usoare trec de cele mai multe ori neobservate .

Simptomele bolii care dispar si apar la un anumit interval orar sunt :

- balonare abdominala , disconfort abdominal , dureri de stomac dar nu intense ( cauzate de digestia glutenului ) .

- scaun anormal , de obicei apos , deschis la culoare si spumos , scaunul contine o cantitate mare de grasimi si un aspect lucios , stralucitor .

- scaderea in greutate desi apetitul este normal ( copii nu se dezvolta normal ) .

- slabiciunea , scaderea fortei musculare , oboseala , epuizare , dureri musculare , dureri de cap .

- varsaturi , care apar la un anumit interval de la ingestia glutenului ( foarte frecvente la copii ) .


Intoleranta la gluten netratata poate duce la :

- probleme osoase ( osteoporoza ) datorita malabsorbtiei de calciu
- infertilitate feminina si lipsa menstruatiei
- pubertate intarziata
- infectii respiratorii frecvente
- tulburari de memorie si concentrare
- tulburari psihice precum iritabilitatea la copii si depresia la adulti

Persoanele cu aceasta boala asociaza deseori si alte afectiuni precum :

- dermatita herpetiforma
- osteoporoza
- diabet de tip l ( diabetul insulino-dependent )
- tiroidita autoimuna
- sindromul down
- sindromul sjogren
- deficit selectiv de anticorpi ( imunoglbulina a )
- anemie fripriva ( deficit de fier )
- anemie macrocitara ( deficit de acid folic )

Dar acestea sunt doar cateva din problemele care le aduce intoleranta la gluten ... Pentru mai multe informatii puteti cauta pe http://www.google.com/ .

Dieta fara gluten este destul de grea mai ales la inceput , cauzele sunt multe dar cateva din exemple sunt : pofta , gama nu prea larga de produse fara gluten , putinele variante de a reusi sa gatim gustos cu aceste produse etc si sincer nici nu este o dieta prea ieftina ...

Printre sursele care contin gluten sunt :

- bere
- anumite sortimente de ciocolata ( dar au inceput producatorii sa precizeze daca contine produsul in sine sau sunt doar urme )
- sosuri pentru salate
- anuminte condimente sau amestecuri de condimente
- sosuri de soia
- anumite mustaruri
- anumite fixativuri , creme , paste de dinti etc ( aici ma refer la alergia la gluten )
- anumite tipuri de cafea
- anumite pate-uri
- anumite conserve de peste
- anumite sucuri ( in general caramelul folosit ca si colorant in anumite sucuri sau produse )
- anumite ketchup-uri
- anumite preparate de branzeturi sau iaurturi
- anumite creme
- anumite tipuri de frisca
- mezelurile
- caramelele
- mancarea gata preparata din oras
- anumite prafuri de copt
- anumite feluri de zahar vanilat
- anumite compoturi
- anumite gemuri
- anumite muraturi
- anumite conserve de carne
- anumite baze pentru mancaruri ( vegeta )
- anumite sosuri pentru spaghete
- prajelile gen cartofi prajiti ( din magazine )
- anumite sortimente de chipsuri
- anumite sortimente de pufuleti
- anumite sortimente de alune
- anumite sortimente de seminte
- anumite tipuri de susan sau mac ( aici ma refer la firme )
- anumite sortimente de inghetata

Ei bine alimente mai sunt multe care contin gluten , astea sunt doar niste simple exemple ! :)

Printre cele mai importante lucruri si care putina lume il stie este ca , foarte multe medicamente contin amidon la care nu e specificat orez sau porumb sau maltodextrina la care este de prea putin ori specificat de unde provin .


Cel mai sigur mod ramane citirea etichetelor , desi e ceva care necesita destul de mult timp si e adevarat ca nu e specificat pe toate produsele , totusi merita pentru cele ce specifica . Speram totusi ca in curand sa fie specificat pe toate produsele .


Sper sa va fie de folos informatiile  :)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu