Este posibil sa avem simptomele alergiei sau intolerantei la gluten dar totusi sa consumam doar produse 100% fara gluten ? Ei bine , da este posibil .. Iar asta se poate intampla destul de simplu , doar o secunda de neatentie . Avand in vedere ca prea putina lume prepara odata doar un singur fel de mancare si aici ma refer la prepararea mancarii atat cu cat si fara gluten .. Cel mai bine este sa avem ustensile necesare prepararii care le folosim doar la preparatele fara gluten , pentru ca altfel riscul de contaminare este crescut .. Dar cum foarte multa lume foloseste aceleasi ustensile pentru ambele feluri de mancare haide-ti sa vedem cum putem evita contaminarea cu gluten ...
1 . Sarea , este recomandat sa aibe capac sau solnita sa aibe gaurile cat mai mici pentru ca astfel va fi destul de imposibil contaminarea cu miezi , mancare sau faina .
2 . Cutitele , atunci cand spalam cutitele este bine sa insistam cu un burete de vase dur la imbinarea dintre lama si maner pentru a indeparta orice urma posibila de paine , mezel , prajitura etc .
3 . Sucitorul - Facaletul , atunci cand intindem o foaie care contine gluten fie ea umeda sau uscata faina tinde sa ramana lipita atat pe margini , maner cat si pe mijloc si este recomandat sa fie spalat cu apa calda , un burete de vase dur si detergent . Este recomandata schimbarea periodica a sucitorului si a tocatorului pentru ca , cu timpul contaminarea este inevitabila .
4 . Lingurile de lemn , este recomandat sa le spalati cu apa calduta , detergent si un burete de vase dur si sa insistati atat pe margini cat si pe mijloc . Este recomandata schimbarea periodica .
5 . Bolurile , in timp pe bolurile de plastic vor aparea mici zgarieturi care sunt un factor important al contaminarii cu gluten , pentru ca oricat vom incerca nu vom reusi sa scoatem continutul daca pe bol s-a uscat preparatul . Este recomandata folosirea doar pentru un fel de preparate , se pot inlocui cu bolurile de portelan , sticla etc .
6 . Amestecarea , ei bine este o contaminare intalnita destul de des , atunci cand preparam doua feluri de mancare si aici ma refer strict la mancare cu gluten si mancarea fara gluten este necesar sa folosim doua linguri separate care le putem aseza pe farfuri separate pentru a evita contaminarea .
7 . Prosoapele de bucatarie se pot contamina foarte usor , putem sterge un cutit fara ca macar sa ne dam seama de gresala comisa iar apoi inevitabil ajungem la contaminare , de aceea este necesar sa avem doua tipuri de prosoape de bucatarie .
8 . Tavile , este necesar sa folosim hartie de copt la o tava veche pentru ca in timp tava a acumulat grasimi contaminate ( daca o folosim la pregatirea preparatelor care contin gluten ) dar avand in vedere ca in general compozitia care nu contine gluten este mult mai lipicioasa decat o compozitie normala , este recomandata folosirea hartiei de copt la orice fel de tava , atat veche cat si noua .
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu