Ingrediente :
Blat :
- 5 oua mari
- 90 gr zahar
- 3 linguri de apa rece
- 1 lingura de lapte ( ZuZu , Covalact , Fulga etc )
- 150 gr faina ( Beiker )
- 2 budinci de caramel ( Dr Oetker )
- praf de copt ( Diafitt , Doves Farm )
Crema :
- 11 linguri de zahar
- 180 ml lapte ( ZuZu , Covalact , Fulga etc )
- 300 frisca lichida ( de casa sau Meggle )
- 3 oua
- 1 lingura amidon de porumb ( Diafitt , Dr Oetker )
- 10 gr gelatina ( Dr Oetker )
- 50 ml apa rece
Sirop :
- 12 linguri zahar
- 400 gr apa
Glazura :
- 12 linguri de zahar
- 12 linguri frisca lichida ( de casa sau Meggle )
- 160 gr unt ( ZuZu , Albalact , Covalact etc
- 2 lingurite de lapte praf ( Diafitt )
Preparare :
Batem albusurile impreuna cu apa spuma iar apoi adaugam zaharul si batem spuma tare , adaugam galbenusurile amestecam si adaugam budinca ( se poate inlocui cu 80 de gr de budinca de la Diafitt cu aroma de caramel ) iar amestecam iar apoi adaugam faina ( se poate inlocui cu faina Schar dar atunci adaugati doar 130 gr pentru a nu deveni prea tare blatul ) , amestecam si adaugam laptele si praful de copt , coacem cam 45 de minute in functie de cuptor .
Lasam blatul la racit ( daca nu folositi blatul in ziua in care il faceti va sfatuiesc sa il inveliti in folie dupa ce se raceste , eu nu l-am invelit si s-a cam uscat , se lucreaza mult mai greu cu el daca se usuca ) si pregatim siropul : punem zaharul la caramelizat , dupa ce se caramelizeaza adaugam apa peste el si lasam la fiert pana se topeste zaharul de tot ( daca va place tortul mai putin siropat puteti scadea sau chiar injumatati siropul dar e foaaarte bun insiropat bine ) apoi lasam la racit si taiem blatul .
Amestecam galbenusurile pentru crema cu amidonul si apoi batem frisca si albusurile spuma tare , inmuiem gelatina in 50 de ml de apa rece si o lasam la inmuiat . Caramelizam zaharul si adaugam laptele cald ( maaare atentie cand puneti laptele pentru ca la contactul cu zaharul fierbinte laptele face o spuma si daca nu sunteti atenti sa turnati incet jumate din lapte va ajunge pe aragaz ceea ce nu vrem ) si fierbem pana se topeste zaharul , apoi adaugam galbenusul amestecat cu amidon si fierbem pana se ingroasa putin , luam de pe foc si il lasam cam 3 4 minute dar mai amestecam din cand in cand si adaugam gelatina inmuiata in apa rece si amestecam bine , gelatina va inmuia compozitia dar nu va speriati fiindca la racire sta altfel treaba :D
Adaugam frisca batuta spuma si amestecam bine de tot apoi adaugam albusul de ou batut spuma apoi amestecam bine bine de tot pana se sparg bulele de albus . In tava in care am copt blatul , adaugam o folie de bucatarie si punem prima parte a tortului , o insiropam bine ( cautam cu degetul sa fie cat mai uniform ud ) si adaugam jumate din crema apoi intindem si adaugam a doua parte din blat , siropam iar si adaugam restul de crema ei bine de data asta insiropam capacul tortului in mana insa atentie sa nu se rupa , il insiropam in interior apoi il punem peste tort , avand in vedere ca crema este destul de moale si tinde sa curga cu grija stragem folia de parti ( daca e mai lunga o puteti trage de ea cu grija pana e acoperit blatul ) insa aveti grija sa nu strangeti prea tare si sa se rupa blatul . Lasam la rece cam 2 3 ore .
Caramelizam zaharul pentru glazura iar separat intr-o cratita punem la incalzit frisca impreuna cu untul pana acesta se topeste iar apoi adaugam compozitia peste zaharul caramelizat ( atentie sa nu se arda cand il caramelizati ) si amestecati incontinuu pana se topeste tot caramelul si se omogenizeaza bine iar apoi adaugati 2 lingurite de lapte praf ( sau mai mult daca va place aroma ) si acoperim tortul cu glazura obtinuta , eventual puteti lasa putin la racit glazura pentru a nu fi prea subtire si a o putea intinde insa nu prea mult ca nici prea tare nu e buna :D
Daca doriti un blat drept puteti intoarce blatul cand il scoateti din cuptor si il lasati intors cu susul in jos pana acesta se indreapta eu insa l-am lasat cum era .
Iubitori de caramel vor fi in extaz .
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu